Mercimek Gübreleme - Mercimek Gübresi

Mercimek Gübreleme dediğimizde, "Mercimeğe yaprak gübresi ne zaman atılır", " Mercimek gübresi olarak hangi gübreler  kullanılır", "Mercimeğe gübre atılır mı" soruları  öne  çıkar. Mercimekte   gübreleme işlemi kadar  mercimek bitkisinin doğru zamanda  ekilmesi ve  iklim şartlarının ideal geçmesi mercimek verimini oldukça  etkileyen faktörlerdendir. Hem yeşil mercimek hemde kırmızı mercimek bitkisi ülkemizde susuz  tarımı yapılan bir  bitki olup zaten de fazla  nemi ve suyu sevmez. Çünkü özellikle kök boğazı çürüklüğü ve  mantari hastalıklara  karşı hassastır. Tüm bunlardan dolayı mercimeğe hangi gübre atılır, verilir, hangi ilaçlar  kullanılır, mercimek gübresi ne zaman atılır, mercimek hangi gübreyi sever  gibi soruların cevabını ararken mercimeğin bu konudaki hassiyetini unutmamak gerekir. Mercimek gübrelemede  genel olarak, taban gübresi  çok az  yada hiç atılmamakta, üst gübreleme hiç yapılmamakta, tüm mercimek  bitki besleme  uygulamaları yapraktan sıvı formda olan sıvı gübreler  ve  yaprak gübreleri  ile yapılmaktadır. Son yıllarda mercimek için yaprak gübresi uygulamaları o kadar çok arttı ki, artık mercimekte  üst gübreleme  denildiğinde  yaprak gübresi mi gibi sorular  ile  karşılaşabilirsiniz. Halbuki herkesin de bildiği üzere  mercimekte  üst gübreleme  şeker gübresi, üre gübresi, nitrat gübresi gibi azot içerikli katı gübrelerin yağmurlardan önce  toprak yüzeyine saçılarak uygulama  şeklidir. Hal böyle  olunca  mercimek  gübreleme  programı aslında  mercimekte  yaprak gübresi uygulama zamanlarını içeren bir gübreleme programı haline  dönüşmektedir.  Aşağıda mercimek verimini artırmak ve  dikim sıklığına göre en iri mercimek üretimini yapabilmek için mercimek  gübreleme  ile  ilgili her  konu başlığını önem sırasına  göre  inceledik. Bu açıklamalar mercimek  çeşitlerine göre  farklılık göstermez. Yani yeşil mercimek, kırmızı mercimek  gibi dekar verimi farklı olabilen mercimek çeşitlerinde de  aynı şekilde gübreleme yapılır. Yukarıda da söylediğimiz gibi, sadece "Mercimek verimi nasıl artırılır" tek başına  geçerli bir durum değildir,  mercimek gübreleme ile  mercimeğin irileştirilmesi, danelerin iri olmasının mercimek üreticisine daha  çok para  kazandıran bir durum olduğu unutulmamalıdır. 



Mercimeğe  Gübre Atılır mı ?

Mercimeğe  gübre atılır mı,  gübresiz mercimek  yetişir mi, ekilir mi dersek aslında  ülkemizde  mercimek  yetiştiriciliğinde  gübre kullanımı pek yaygın olmamakla  birlikte yine  mercimek gübrelemesi yapılmaktadır yani mercimeğe  gübre atılmaktadır.   Mercimek gübreleme  sayfamızda, mercimekte  gübreleme  işlemi en çok hangi zamanda  hangi gübreler  ne  kadar  kullanılır, dönüme  dekara mercimeğe kaç kg  gübre  verilir, mercimek için en iyi yaprak gübresi hangisi, mercimekte  yaprak gübresi ne zaman atılır; mercimeğe çiçek öncesi ve  çiçek sonrası uygulanacak yaprak gübreleri, mercimek  iç bağlama  döneminde  uygulanacak gübreler  hangileridir gibi bilgileri aşağıda  önem sorasına  göre  sıralayacağız. 

Mercimek Ekiminde Hangi Gübre Kullanılır

Mercimek ekiminde taban gübresi olarak DAP gübresi yada  3 15  gübresi kullanılabilir olsa da DAP gübresi daha  çok tercih edilmektedir. Ülkemizdeki taban gübresi uygulamasında  mercimek  ekilirken dekar başına  5-10 kg arası gübre  kullanılır. Ancak son yıllarda mercimekte  bitki besleme  işleminde  taban gübresi  uygulamalarından bir  uzaklaşma  olsa da  yine de, mercimeğin ekimden itibaren yaprak gübresi uygulamalarının yapılabileceği belirli bir  boya  gelene  kadar ihtiyaç duyacağı bitki besinlerinin mercimek  ekiminde muhakkak uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Taban gübresine ilave  olarak   mercimek  ekiminde  Rekor Gelişim mercimek gübresinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bu sayede  toprak kalitesini artırıp toprağın fiziksel yapısını iyileştirip, toprağın daha  havalı ve  nemli olmasını sağlayarak gerek mercimeğin fiziksel gelişimi gerekse  mercimek verimini artırma  konusunda  mesafe  alırsınız. 

Mercimeğe Hangi Yaprak Gübresi Atılır

Mercimek  yaprak gübresi  olarak mercimeğe  hangi yaprak gübresi atılır, kullanılır, verilir. Mercimek için yaprak gübresi uygulamalarında  azot, fosfor, potasyum, Bakır, mangan, çinko, bor içerikli yaprak gübrelerinden hepsi de    kullanılır. Zaten sayfanın başında da söylediğimiz gibi mercimek  üreticileri  genelde üst gübresi ve taban gübresi kullanmadığı için mercimekte yapraktan gübrelemeyi daha  çok yapmaktadırlar. Mercimek  susuz  tarım yapılan bir bitki olduğu için mercimekte kullanılan yaprak gübresinin mercimek bitkisini susatmaması, susuzluk stresi oluşturmaması önemlidir. Mercimek için önerdiğimiz, tavsiye ettiğimiz yaprak gübresi Rekor Gübre Sıvı yaprak gübresi ve  Bor Rekor yaprak gübresidir. Bor Rekor yaprak gübresi içerisinde  yüksek oranda  çinko mevcuttur. İkii bir arada  karıştırılarak da ayrı ayrıda  mercimek için uygulanabilir. Aşağıda uygulama zamanlarını okuyabilirsiniz. Tavsiye  ettiğimiz mercimek  gübresi fiyatlarına yukarıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. 

Mercimek Yaprak Gübresi Ne Zaman Atılır 

Mercimek  yaprak gübresi olarak tavsiye ettiğimiz gübrelerin uygulanabilmesi için mercimeğin en az 9-10 cm gibi  belirli bir  boya  gelmesi gerekir,  bu da 1. çapa sonrası döneme denk gelir. Çeşitli gübre firmalarının ve  markalarının yaprak gübreleri ile  mercimekte yaprak gübrelemesi, mercimeğin 1. çapa  döneminden itibaren başlayıp çiçeklenme öncesine  kadar, çiçek dönemimde, çiçek sonrası ve  iç bağlama  dönemlerinde  yapılmaktadır. Rekor Gübre sıvı yaprak gübresi mercimekte 1. çapa  döneminden itibaren başlayıp çiçek öncesine  kadar 1. uygulaması yapılır. Mercimek  çiçekten çıkıp meyve  bağlamaya  başlarken 2. uygulama  yapılır. Dekara 70-100 cc aralığında  bir dozajda  kullanılır. 100 cc en etkili doz  oranıdır. Rekor gübre Sıvı yaprak gübresi tüm bitkilere  uygulanır ve uygulama sonrasında  bitkide susuzluk stresi oluşturmaz  yani bitkiyi susatmaz. Bu yüzden tercihen su ihtiyacı olmadığı bir  dönemde yada  yağmur sonrası  uygulamanız daha  iyi sonuç verir. 1. uygulamayı yaparken içerisine  Bor Rekor yaprak gübresinden yarı oranında  katmanızı tavsiye ederiz. 

Mercimek Gübresi Fiyatları

Yukarıda  mercimek için, mercimek  gübrelemede  kullanılmasını tavsiye ettiğimiz önerdiğimiz mercimek gübresi fiyatları nedir, güncel mercimek gübresi fiyatlarını nasıl öğrenebilirsiniz. mercimek  gübresi olarak kullanılmasını tavsiye ettiğimiz Rekor Gübre ürünlerinin fiyatlarını yukarıda  bahsi geçen yerlerde  koyduğumuz  linkler  üzerinden online  görebilirsiniz. Bunun dışında  tavsiye ettiğimiz DAP gübresi fiyatlarına da taban gübresi üretici firmalarının bayilerini telefon ile arayarak sorabilirsiniz. DAP gübresi vb. taban gübrelerinin direkt üretici firmadan perakende satış fiyatlarına  pek ulaşmanız  mümkün değildir. Mercimek için kullanılacak bu tür gübrelerin bilindik e-ticaret sitelerindeki fiyatları ise  gerçek fiyatlarından biraz  farklıdır.